Afwijkende kleuren

In de opperhuid van kikkers bevinden zich verschillende pigmentcellen. Door de rangschikking en de hoeveelheid pigment in de cellen wordt de huidkleur van kikkers bepaald.

Albino bruine kikker

Albino bruine kikker
Foto gekregen van Jelger Herder

Albinisme

Een van de bekendste afwijkingen is albinisme. Alle pigment ontbreekt en de kikker heeft rode ogen. De huid is eigenlijk kleurloos maar lijkt roze door het onderliggende weefsel.

De meeste albino's leven helaas niet lang. Ze vallen te veel op en door het ontbreken van bepaalde stoffen in de huid hebben ze geen verweer tegen schadelijke UV stralen van de zon.


Amelanistische bruine kikker

Amelanistische bruine kikker
Foto ingestuurd door Jeroen Bovekerk

Amelanisme

Bij amelanisme ontbreekt het bruine en zwarte pigment totaal. Bruine kikkers hebben ook geel en rood pigment. Als het donkere pigment ontbreekt hebben ze een geelachtige, oranje of rode huid. De ogen zijn rood.


Flavistische bruine kikker

Flavistische bruine kikker
Foto ingestuurd door Kristiaen

Flavisme

Het ontbreken van donker pigment kan ook gedeeltelijk voorkomen, dat heet flavisme (geelkleuring). In sommige delen van de huid kan het donkere pigment ontbreken, terwijl het in andere gedeelten wel aanwezig is. De kleur van de ogen is normaal.


Melanistische kikker

Melanistische kikker
Foto gekregen van Frank van der Staak

Melanisme

Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme, er wordt te veel donker pigment aangemaakt. De kikker heeft een (bijna geheel) zwarte kleur.

Hoe donkerder een kikker is, hoe beter het zonlicht kan opvangen, dat zorgt dus voor een snellere opwarming maar het raakt de warmte ook sneller kwijt.


blauwe kikker

Blauwe groene kikker
Foto gekregen van Jelle Hofstra

Cyanisme

Groene kikkers zijn groen omdat ze blauw en geel pigment in hun huid hebben. Soms ontbreekt het gele pigment en kleurt de kikker blauw. Deze blauwkleuring heet cyanisme.


Gele groene kikker

 

Ontbreekt bij een groene kikker het blauwe pigment dan kleuren ze geel.

In de Duitse Emsland-Kurier van 21 juni 2009 stond een artikel over een man die al 20 jaar groene kikkers in zijn tuinvijver heeft en opeens een oranjekleurig exemplaar aantrof. Hij belde het 'Umweltambt' dat tot de conclusie kwam dat het om een zeldzame genafwijking moest gaan.Heikikkers in de paartijd

Heikikkers in de paartijd
Foto gekregen van Silvia Reiche

Het mannetje van de heikikker kan in de paartijd ook blauw kleuren. Dat gebeurt onder invloed van hormonen en dat verschijnsel is maar tijdelijk.

De mannetjes van bruine kikkers hebben in de paartijd ook vaak een andere kleur, ze zien er dan grijzig-blauw uit.