Het kikkerforum

Welkom op het kikkerforum

 Het is nu 15 dec 2018, 02:22

Forumoverzicht » Historisch nieuws » De kikvorschPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: De kikvorsch
BerichtGeplaatst: 14 jan 2011, 17:03 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd:
16 feb 2005, 18:10
Berichten: 1455
De kikvorsch is voorzeker het meest bekende dier onzer slooten. Niet alleen treft men hem echter in de slooten aan, ook vertoont hij zich op het land en springt daar rond als een jeugdig student. De kikker is door menig dichter bezongen. Op de schoolbanken zongen wij reeds uit volle borst:

Daar waren zeven kikkertjes
Al in een boerensloot;
Het water was bevroren,
Ze waren bijna dood.

En wie herinnert zich niet de geschiedenis van dien kikker, die zoo groot en dik wilde zijn als een os, doch zijnde verwaandheid duur moest betalen? Daar Lafontaine echter ons deze geschiedenis verteld heeft, is het bijna zeker, dat die kikvorsch in quaestie in Fransche wateren zijn verblijf had. De Hollandsche kikkers zijn veel nederiger en zelfs groote vijanden van opgeblazenheid. Nu trekken wij zulke partij niet voor 'onze kikkers'; omdat volgens het zeggen Nederland vol kikkerbloed zit en Lodewijk XIV ons bestempelde met den eerenaam van 'ellendig kikkervolk', maar alleen om der waarheid wille. Dat de Franschen tegenwoordig veel van onze kikkers houden, bewijst het groote aantal dat jaarlijks de grenzen overtrekt; doch dit komt niet uit overgroote liefde voor onze groengerokte kwakers; maar alleen uit een keuken-oogpunt. De kikkers schijnen voor de Fransche magen eene bijzondere lekkernij te zijn. En daar 'de koning der schepping' over leven en dood zijner onderdanen beschikt, worden jaarlijks duizenden en duizenden kikkers gevangen. Dit vangen geschiedt met een schepnet, korf of mand en zij, die in zulk een net, korf of mand terecht komen, worden zonder vorm van proces om het leven gebracht en in stukken gesneden. Het grootste gedeelte wordt weggeworpen. Alleen de achterpoten worden netjes schoongemaakt, bij 12 paren aan dunne stokjes geregen en daarna tusschen ijs in manden gepakt en per spoor naar Parijs gezonden.

De kikvorsch staat niet alleen bij den smuller, maar ook bij den geleerde in hoog aanzien. Ja, die kleine kikker bewijst de wetenschap groote diensten. Niet alleen omdat hij, bij het nemen van geneeskundige proeven, zonder 'kik of mik' alle mogelijke operaties ondergaat, maar vooral, omdat de spieren van een kikker zulke bewegingen uitvoerden, dat hij de geleerden bracht tot de uitvinding van het galvanisme en men tegenwoordig nog spreekt van kikvorschenstroom.

Ook aan de landbouw bewijst hij onbetaalbare diensten. Zijn voedsel bestaat bijna uitsluitend uit slakken en regenwormen, dieren die aan de in het veld staande gewassen veel schade kunnen berokkenen. En toch toen voor eenige jaren in ons land eene wet tot stand kwam tot bescherming der voor den landbouw nuttige dieren, was er geen enkel Kamerlid, dat zich des kikvorschen gedachtig was.

Onze Belgische naburen handelen daarin wijzer en hebben aan het kikkervangen en dooden paal en perk gesteld. Zelfs is de Belgische minister van landbouw van plan den handel in en het vervoer van kikvorschen in Belgiƫ te verbieden.

Ook de paling en de ooievaar helpen een handje mee tot verdelging van deze nuttige dieren.
De scherpzinnige lezer zal begrijpen, dat tengevolge van al deze vervolgingen slechts weinigen hunner een natuurlijken dood vinden of zoals wij dat noemen op hun eigen bed sterven.

De kikvorschen leven heel gezellig in groot getal bij elkaar en zijn zulke groote liefhebbers van muziek, dat zij in den avond van elken zomerschen dag gezamenlijk groote concerten geven, die zeker veel minder eentonig zouden zijn, als er wat meer tenors onder waren maar 't zijn al te gader laritons.

Bron: De Gelderlander van 18 en 19 arpil 1897

_________________
Ik geloof niet in prinsen, ik geloof in kikkers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 

Forumoverzicht » Historisch nieuws » De kikvorsch


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gastZoek naar:
Ga naar:  

cron