Het kikkerforum

Welkom op het kikkerforum

 Het is nu 27 okt 2020, 16:24

Forumoverzicht » Kikkers » Kikkers » verzorging van 'paddenvisjes'... helpPlaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: verzorging van 'paddenvisjes'... help
BerichtGeplaatst: 23 mei 2019, 14:31 
Offline

Geregistreerd:
23 mei 2019, 14:13
Berichten: 3
Hallo Kikkerliefhebbers,

Een tijdje geleden heeft mijn zoon via via kikkervisjes gekregen. Wij hebben ze nu thuis. Maar ik begin te vermoeden dat het geen kikkers maar padden zijn... oeps! (overigens weet ik dit nog niet zeker)

In ieder geval zijn ze erg donker van kleur en vind ik ze langzaam groeien. Als je online kijkt zou dat op padden kunnen duiden. Omdat ze via via zijn gekomen heb ik de kikkerdril zelf nooit gezien dus ik weet niet hoe dat eruit zag.

Het gaat nu goed met de visjes maar ik vraag me af of de verzorging gelijk is aan die van kikkervisjes. Met name vwb het gedrag rond de transformatie en de beste plek om ze vrij te laten. Ze verschillen nogal in grootte. De eerste heeft net voorpoten en de kleinste nog nauwelijks achterpoten. Voor zover ik weet komen ze uit dezelfde batch. Ik ben van plan ze na transformatie als groep samen vrij te laten.

Ik heb een grote bak met water en waterplantjes erin en een paar stenen. We hadden eerder kikkervisjes van kikkers en die hadden de stenen nodig rond de transformatie om erop te kunnen klimmen. Maar nu lees ik dat padden geen goede klimmers zijn. Gaat dat werken met die stenen of moet ik dit anders doen?

En vwb het loslaten straks: wat is een goede plek? Terug naar waar ze vandaan komen gaat helaas niet. En moet ik nog ergens op letten wanneer ik dat doe?

Ik hoor het heel graag!

groet, caroline


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2019, 18:54 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 226
Uit je bericht maak ik op dat je je zorgen maakt over de juiste behandeling. Je zoon kwam via-via aan "kikkervisjes" en heeft zich kennelijk, net als zijn ouders, niet voldoende in de materie verdiept.

Wilma zal ook nog wel reageren. Ze heeft altijd zinvolle adviezen, maar mij lijkt het lijkt me het beste dat je nu al de kikker- of paddenlarven loslaat in een natuurgebied waar de omstandigheden goed zijn.

In vele poldersloten zitten echter restanten van landbouwchemicaliën, zijn geheel groen van de alg, of overmatig voedselrijk.
Meestal geen goede keus en daarom zie je in de doorsnee sloten weinig amfibieën.
Er is vast bij jullie in de buurt een beschermd, waterrijk natuurgebied.
Daar zul je ze tòch al heen moeten brengen als ze veranderen in een pad. Beter niet wachten tot het in huis mis gaat.

_________________
Ik kick op kikkers


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2019, 08:22 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd:
16 feb 2005, 19:10
Berichten: 1548
Het laten opgroeien van paddenvisjes gaat op precies dezelfde wijze als bij kikkervisjes. Hier staan wat tips: viewtopic.php?f=22&t=425

Het is vreselijk leuk voor kinderen om de metamorfose mee te maken en dat mag ook gewoon maar er zijn niet voor niks een paar voorwaarden: zodra ze vier pootjes en een restje staart hebben moeten ze worden teruggezet op de plek waar ze vandaan komen.
Je had al gemerkt dat ze niet allemaal even snel groeien. Het is dan ook geen goed idee om daarmee te wachten tot ze allemaal klaar zijn met de metamorfose.

Waarom kunnen ze eigenlijk niet terug naar de plek waar ze vandaan komen? Dat zal toch wel ergens in de buurt zijn? Zoals Peter al zei is het nog niet gemakkelijk om zelf een goede plek te vinden.

_________________
Ik geloof niet in prinsen, ik geloof in kikkers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2019, 22:18 
Offline

Geregistreerd:
23 mei 2019, 14:13
Berichten: 3
Dank voor de reacties!

Online wordt steeds geproken over kikkers. Daarom heb ik deze oproep geplaatst want wat ik graag wil weten is of ik nog dingen anders moet doen in de verzorging ten opzichte van kikkers.

Ik ben er wel zeker van dat het padden zijn nu. Nog steeds de enige die getransformeerd is (3 dagen terug) heeft bijna geen staart meer. Ik maakte me zorgen over in en uit het water komen en dat is ook waarom ik nu wel zeker weet dat het padden zijn ha ha, klimt heel onhandig dat is echt geen kikker. De stenen die erin stonden leken te stijl. Ik heb nu wat drijvend hout toegevoegd en stenen en planten veranderd waardoor het nu wel lukt om eruit te klimmen. Dus dat is opgelost.

Maar ik heb nog wel een paar vragen. Want ik wil ze samen los laten dus dan zal ik een ook tijdje voor wat padjes moeten zorgen.

Voeding: wat eten kleine padjes? Voor kikkers wordt gezegd "levend voedsel" en gaat dan meestal over vliegjes. En over rode muggenlarven. Maar eten ze ook watervlooien? Ik heb wat fruit opzij gezet dus binnenkort ook fruitvliegjes. Maar weet niet hoeveel honger 'ie heeft of dat snel genoeg is. En vraag ook me wel af hoe dat praktisch gaat: Leg je een stukje fruit met vliegjes op een steen ofzo? Kunnen ze dat vinden? (ze zien toch heel slecht?)

En over vrijlaten: een beschutte plek met een flauwe oever? Rietachtig?

Ik heb ze meegenomen vanaf de basisschool van mijn zoon daar stonden ze in de klas maar het werd vakantie. Ik weet niet precies waar ze vandaan komen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 mei 2019, 09:32 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd:
16 feb 2005, 19:10
Berichten: 1548
Het is mooi dat je het op je genomen hebt voor de kikkerbak uit de schoolklas te zorgen, in de veronderstelling dat het kikkervisjes waren, waar je al ervaring mee hebt. Maar zoals ik eerder zei is er eigenlijk geen verschil tussen kikker- of paddenvisjes. Behalve dat onhandige geklauter inderdaad, hahaha zo aandoenlijk eigenlijk.

Rode muggenlarven en watervlooien zijn goed voedsel voor kikker- en paddenvisjes, vanaf het moment dat ze met de metamorfose zijn begonnen. Zodra ze kikker of pad zijn eten ze allerlei minuscule insectjes. Ze zien alleen bewegende prooi, vandaar levend voedsel. Fruitvliegjes zijn in dit stadium te groot. Kleine net uitgekomen krekeltjes zouden misschien lukken. De mensen uit dit topic: viewtopic.php?f=4&t=282 gingen met een net over het lange gras naast een beek om insecten voor ze te vangen.

Over het waar vrijlaten... het zal toch niet zo lastig zijn te achterhalen waar ze vandaan gekomen zijn? Iemand heeft ze mee naar school genomen. Kun je dat niet navragen?

_________________
Ik geloof niet in prinsen, ik geloof in kikkers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 mei 2019, 12:32 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 226
Bijlage:
DSC07546.JPG
DSC07546.JPG [ 6.98 MiB | 4001 keer bekeken ]
Het wordt heel lastig om DIT formaal kikker/padjes te voeden in gevangenschap.
Naast fruitvliegjes heb je NOG kleiner, op internet te bestellen, springstaartjes. Die komen in iedere tuin voor, maar zijn 1 - 2 mm lang en nauwelijks te verzamelen.

Met al mijn ervaring zou ik dat ook al héél lastig vinden om het goed te doen, dus: uitzetten. In de natuur.

In wat voor omstandigheden dan?
In mijn tuinvijver(s) heb ik nu jonge groene kikkertjes van 3 - 5 cm. Ook hetzelfde broedsel van vorig jaar gelegde dril. (Je ziet dus dat ze, net als mensen, verschillend groeien.)

Zij liggen dagelijks lekker in de zon op drijvende algenplaggen en leliebladen. Ietsje uit de kant, zodat merels en eksters die bij mij óók door de reigerdraden heenvliegen er niet bij kunnen.
ZIE foto boven. Die zijn ca 4 cm.
Op de kant is het - met hun kleine hapbare formaat - levensgevaarlijk.

Zoek dus een water waar ze op ze iets uit de kant veilig kunnen zonnen. Op die drijvende bladen landen ook vliegende insekten om te eten. Als dat niet lukt, inderdaad een oever die gevarieerd is en waar voldoende schuil- een eetgelegenheid is.

Verder, zoals ik al eerder gemeld heb, voer ik mijn jongen(om de andere dag) bij met 8 - 10 mm grote krekeltjes. Ook via internet besteld, in ieder formaat te koop.
Die houd ik levend (en voer ik) in een terrarium. Daar kun je weken mee doen.

_________________
Ik kick op kikkers


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 mei 2019, 13:40 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 226
Hierbij een foto van een kleintje, zoals ik het NIET graag zie. Die zit kwetsbaar aan de kant.

Ik probeer hem/haar van die plaats weg te lokken door iets verder op het water op drijvende bladeren de 1 cm kleine krekeltjes te storten.
Tot nu toe is dat "verplaatsen" mislukt.
Hij gaat een paar van mijn krekeltjes flappen op de leliebladeren en een uur later zit hij weer op het door hem gekozen plekje...

Een eigenwijs drolletje dus...


Bijlagen:
DSC07547.JPG
DSC07547.JPG [ 6.18 MiB | 4001 keer bekeken ]

_________________
Ik kick op kikkers
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 jun 2019, 16:58 
Offline

Geregistreerd:
23 mei 2019, 14:13
Berichten: 3
Nogmaals dank voor de tips! Het gaat goed met ze, ze zijn allemaal nog in leven.

Maar ik merk dat ze, ondanks dat ze uit hetzelfde 'nest' komen, er een behoorlijk verschil zit tussen de verschillende exemplaren qua ontwikkeling. Er zijn er nu 4 getransformeerd en een aantal zijn er zo ongeveer aan toe. Maar er zijn er ook wat waarvan het nog wel even gaat duren...

Ik was van plan om ze samen uit te zetten, omdat ze familie zijn zeg maar, en was van plan daarbij te wachten tot ze allemaal getransformeerd zijn. Want de helft als kikkervisjes in het water en de helft op het droge zeg maar, raken ze elkaar dan niet kwijt? Maar als ik dat doe, dan zijn sommigen dus uiteindelijk best lang als kikkertjes/padjes 'gevangen' geweest (ik heb een ruime bak hoor, maar toch)...

Dus mijn dilemma is: vroeg vrijlaten waarbij slechts een deel getransformeerd is of wachten tot ze allemaal getransformeerd zijn?

Weten jullie wat het beste voor ze is? Ik zou ze graag bij elkaar laten.

En ook nog een vraagje over uitzetten: ik hoorde van iemand dat ze niet in stromend water mogen maar alleen in een vijver met stilstaand water. Klopt dat?

groet, Caroline


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: verzorging van 'paddenvisjes'... help
BerichtGeplaatst: 03 jun 2019, 17:22 
Offline
Site Admin
Avatar gebruiker

Geregistreerd:
16 feb 2005, 19:10
Berichten: 1548
Jij ziet ze vanuit je menselijke gevoel als familie. Dat 'familiegevoel' delen de padjes zelf niet. Zodra ze klaar zijn met de metamorfose leven ze solitair op het land.

Het is fijn om te horen dat ze allemaal nog in leven zijn maar het beste voor de padjes is om ze nu uit te zetten.

Had je nog in de klas nagevraagd waar ze vandaan komen?

_________________
Ik geloof niet in prinsen, ik geloof in kikkers.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 jun 2019, 18:33 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 226
Helemaal met Wilma eens: uitzetten.
De niet gemetamorfoseerde exemplaren zullen in het water blijven totdat ze instinctmatig aan de oppervlakte naar voedsel zullen zoeken.

Als het een goed watertjes is met optimale omstandigheden, dan redt de natuur zichzelf.
De éénjarigen in mijn vijver kwamen óók op verschillende tijdstippen "boven water".
Eerst zag ik er twee, een week later vijf en na twee weken telde ik er wisselend tussen de 10 - 12.

Jouw moeilijke taak is om OF het originele water terug te vinden, OF met verstand en goed zoeken, kijken een optimaal kikkerwater te vinden.
Bel anders met het RAVON. Die houden jaarlijkse kikkertellingen en wéten dus waar er kikkers zitten.

Soms is dat even rijden, maar als je begaan bent met je kikkers, dan doe je dat.

_________________
Ik kick op kikkers


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 jun 2019, 20:13 
Offline

Geregistreerd:
22 apr 2012, 09:04
Berichten: 109
Zoals eerder gezet kun je ze het beste als ze 4 pootjes (beter nog is al met 2 pootjes) hebben direct vrijlaten omdat ze anders doodgaan, ze eten veel verschillende minibeestjes de hele dag door. Om ze nu toch alvast wat te laten eten kun je takjes met bladluizen erin leggen, die eten ze wel, al zijn ze niet erg voedzaam.

Het is inderdaad heel normaal dat ze niet tegelijkertijd pootjes krijgen. Het makkelijkst is om te allemaal tegelijk nu vrij te laten, de paddenvisjes in het water en de padjes ernaast.
Goede tip van peter om Ravon te bellen/mailen, die kunnen je vast wel vertellen waar je ze in jouw buurt uit kunt zetten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 jun 2019, 22:46 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 226
Wellicht kom je hiermee verder:

RAVON Werkgroep Monitoring
telefoon: 020-5257332

En deze staat op hun site als amfibieënspecialist:
Eventueel zijn tel. nr opvragen?

Jöran Janse
Veldmedewerker

Teamlid
j.janse@ravon.nl
Inventarisatie & monitoring amfibieën en reptielen

_________________
Ik kick op kikkers


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Forumoverzicht » Kikkers » Kikkers » verzorging van 'paddenvisjes'... help


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gastenZoek naar:
Ga naar:  

cron