Het kikkerforum

Welkom op het kikkerforum

 Het is nu 17 sep 2021, 05:58

Forumoverzicht » Kikkers » Kikkers » Op zoek naar groene kikkerdril (liefst poelkikker)Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Op zoek naar groene kikkerdril (liefst poelkikker)
BerichtGeplaatst: 23 apr 2021, 14:01 
Offline

Geregistreerd:
23 apr 2021, 13:37
Berichten: 1
Beste allemaal,

Zouden jullie aan mij willen denken wanneer jullie groene kikkerdril of visjes spotten in jullie vijver?

Bij een zoektocht via Google naar kikkerdril van de groene (poel)kikker, kwam ik uit bij dit fantastische forum. Leuk om te zien/lezen dat er meerdere mensen zijn die een voorliefde voor deze prachtige amfibiesoort hebben.

Van kinds af aan ben ik al in de weer met kikkers, padden en salamanders. Waarbij ik deze tot vandaag de dag, jaarlijks in verschillende aquariums grootbreng om vervolgens uit te zetten in de vrije natuur. Momenteel ben ik druk bezig met het grootbrengen van Axolotl's; leuk om te zien dat die proces vrijwel hetzelfde gaat als met onze inheemse soorten. Ik kweek al het voer zelf, van microwormen tot watervlooi.

Wij hebben afgelopen jaar ons eerste koophuis gekocht, waarbij een natuurvijver van 2 bij 3 gerealiseerd hebben. De vissoorten zijn kikkervis vriendelijk; goudselritjes. Helaas heb ik vorig jaar hartje zomer geen groene kikkers kunnen spotten in het water om ons heen, dus zie ik het niet snel gebeuren dat kikkers onze kikkervriendelijke vijver gaan vinden.

Omdat we erg genoten hebben van de groene kikkers in ons vorige (huur)huis, leek het ons fantastisch om kikkerdril van de groene kikker, het liefst de poelkikker, uit te willen zetten.

Bij voorbaat dank!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 apr 2021, 18:28 
Offline

Geregistreerd:
02 jul 2020, 18:00
Berichten: 36
Hoi en welkom Stefan,

Kikkerdril en/of kikkervisjes van de poelkikker laten nog even op zich wachten. Het is te verwachten dat je het dril kan vinden midden mei tot midden juni. Voordat ze echt gaan leggen, vinden er de zogeheten kikkerconcerten plaats. Mocht er ergens in de buurt zo’n concert zich voordoen dan is dat een plek waar je het aan kunt treffen. Let wel, kikkerdril van groene kikkers is lastiger te spotten dan dril van bruine kikkersoorten. Voornamelijk, omdat het dril naar de bodem zakt, en tegen de tijd dat ze dril leggen de poelen en sloten inmiddels flinker begroeid zijn. Dit alles bemoeilijkt het vinden hier van. Overigens zijn de dikkopjes wel makkelijker te spotten. Midden juni/juli kunnen zij massaal in ondiep water algen grazen. Wellicht dat je er een aantal kan vangen voor in je vijver.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 apr 2021, 23:19 
Offline

Geregistreerd:
05 mei 2017, 21:33
Berichten: 350
Citaat:
---De vissoorten zijn kikkervis vriendelijk; goudselritjes.---

Hoe weet je dat zo zeker?
Op deze site staan ze vermeld als "alleseter".

http://vissen5.aquagids.nl/Pimephales_p ... ratus.html

Gemakkelijk te houden vis dus, maar een alleseter zegt al genoeg: ze eten alles wat gemakkelijk te bemachtigen valt.

In de natuur zijn heel veel vissen, die insekten eten (zoals goudselritjes) en toch dril en kikkervisjes aanvreten.
Dril is een lekker zachte substantie waar schijnbaar "lieve en onschuldige kleine" visjes, zoals b.v. stekelbaarsje (met venijnige tandjes !) geen moeite voor hoeven doen.
Het eet makkelijk weg en dat dóen ze dan ook.

In mijn vijvers, waar zowel bruine kikker, groene kikker drillen en onregelmatig ook de pad, zie ik dat jaarlijks gebeuren. Omdat ik heel veel dril heb, laat ik ze hun gang gaan.
Het is bekend dat kikkers water waar veel vis zit, mijden als ze alternatieven hebben.
De natuur is niet gek.

Wanneer je kikkers in je nieuwe vijver wil hebben, dan zul je enige jaren moeten besteden aan de balans in waterwaarden, goede waterplantengroei en vooral ook de directe omgeving van de vijver kikkervriendelijk maken.

De ervaring leert dat kikkers zich pas vrijwillig vestigen als de biotoop aardig op orde is.
Alleen als kikkers geen andere optie hebben willen ze weleens huizen in niet bepaald amfibie-vriendelijke tuinen. Een keus "uit nood geboren", dus.

Wanneer je toch aan dril kunt komen en die uitzet in een vijver die niet aan hun voorwaarden voldoet, dan is het verloren moeite. Daarna moeten kleine kikkertjes een tuin/omgeving hebben waar ze gedijen.
Dat is dus nìet een tuin met keurig geschoren gras, tegels en mooi aangelegde borders.

Mijn advies, als eigenaar van ruim 40 (gemengde) groene kikkers en die een maand geleden nog ca 12 bruine kikkerdrilklonten telde, is, helemáál geen visjes.
Verdiep je éérst in een geschikte kikkerbiotoop. Dat is al moeilijk genoeg!

Jullie wens: liefst poelkikker, is lastig. Je kunt aan dril van de groene kikker niet zien welke van de 3 soorten het betreft.
Waarom zou je trouwens de poelkikker willen? Die andere twee zijn net zo boeiend, alleen iets groter en kwaken iets anders. De onderlinge verschillen zijn m.i. nauwelijks interessant. Vele verschillen zie je niet eens op 1 m afstand en laten zich alleen determineren als je ze (en dat is ècht dierenkwelling) in je hand neemt en dan minutieus aan de meetlat legt.

Tot slot: Jullie hebben genoten van groene kikkers in jullie vorige huis. Bedoel je dat ze in huis zaten? In een aquarium/terrarium?

_________________
Ik kick op kikkers


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Forumoverzicht » Kikkers » Kikkers » Op zoek naar groene kikkerdril (liefst poelkikker)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 33 gastenZoek naar:
Ga naar:  

cron