De mond en de keel van de kikker

Deze prachtige video is gemaakt door Ronald Snoeck. De meeste kikkers vangen insecten met hun lange tong. De tong zit van voren vast, hierdoor kunnen ze de tong helemaal uitrollen. Als de tong naar buiten schiet, rolt het topje zich helemaal uit en plakt vast aan het insect.Als kikkers slikken, zinken de bolle ogen en helpen zo het voedsel door de keel te duwen. Elke prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt want kikkers kunnen niet kauwen. De tanden worden alleen gebruikt om een prooi vast te houden en niet om te bijten of te kauwen.

De mondbodem beweegt constant om via de neusgaten de lucht in de bek te verversen. In de mond-keelholte vindt gaswisseling met het bloed plaats. Kikkers hebben geen echte borstkas. De longen worden door een soort slikbeweging gevuld.

Kikkers hebben een strottenhoofd en stembanden. De vrouwtjes maken meestal alleen geluid als zij door een vijand gepakt worden. De mannetjes kwaken in het voorjaar om vrouwtjes te lokken. Het geluid wordt bij de meeste soorten versterkt door kwaakblazen, zie kikkergeluiden voor een overzicht van de geluiden die kikkers en padden maken.


de tong van de kikker