Vijanden van de kikker

Kikkers staan op het menu van reigers, ooievaars, buizerds, zwarte kraaien, ratten, egels, bunzings, hermelijnen, vossen en snoeken. Gelukkig hebben de meeste kikkers een goede camouflage-kleur.


Am Wassergraben
Lauert stur ein Fischreier
auf seine Beute

Aan de waterkant
loert strak een blauwe reiger
azend op zijn buit


Uit 'Botschaften im Wind"
van Hugo Ernst Käufer
vertaling door Gerhild van Rooij



Zolang het nog een kikkervisje is wordt hij gegeten door vissen, salamanders, merels, libellen-larven, roofkevers en water-torren. Hierbij is de geelgerande watertor één van de meest beruchte rovers onder water. Met hun voorste paar poten grijpen ze de prooi en kauwen hem fijn met de kaken. De larven spuiten via hun gifkaken een stof in hun prooi en zuigen het slachtoffer dan leeg.

Onderstaande foto's kreeg ik van Rudolf Dujardin

larve van geelgerande watertor

larve van de geelgerande watertor

geelgerande watertor

geelgerande watertor


Groene kikkers en heikikkers blijven dicht in de buurt van het water en springen daar meteen in als er gevaar dreigt. Een andere manier om met gevaar om te gaan is gillen om af te schrikken, zich groot maken door hoog op de poten te gaan staan of net doen of ze dood zijn, heel stil blijven zitten dus. Soms tillen ze daarbij de voorpoten over de ogen.


Sterrenschot

sterrenschot

Foto: Oeufsdegrenouilles

Als een roofdier een vrouwtjeskikker of -pad eet dat vol eitjes zit dan braken ze die later weer uit omdat die eitjes en de eileiders onverteerbaar zijn en opzwellen in de maag van het roofdier. Dit wordt sterrenschot genoemd.

Die aparte naam is vroeger ontstaan doordat mensen niet wisten wat het was, ze dachten dat het door vallende sterren werd afgeschoten.

De zwarte puntjes zijn de eitjes en de witte klonten zijn stukken eierstok.